Untuk mengkaji bagaimana sesuatu price itu bergerak dari satu point ke satu point yang lain memerlukan beberapa cara untuk melihat pergerakan price dan juga history. Chart hanyalah gambaran visual currency price dalam satu jangka masa tertentu.

Gambar di atas menggambarkan aktiviti perdagangan yang berlaku dalam satu tempoh tertentu, sama ada 5 minit, 15 minit, satu jam, empat jam, satu hari, atau satu minggu ataupun sebulan.

Perubahan price adalah sebahagian dari sebilangan besar perubahan sesuatu peristiwa,

Jadi tugas kita sebagai trader adalah mengurus risiko dan menilai sebarang kebarangkalian yang bakal berlaku dan di situlah chart memainkan peranan penting untuk membekalkan maklumat kepada kita.

Penggunaan chart adalah mesra pengguna kerana cukup mudah untuk memahami bagaimana pergerakan price
disajikan dari masa ke semasa.

Dengan menggunakan chart, mudah untuk mengenal pasti dan menganalisis pergerakan, corak, dan kecenderungan sesuatu currency.

APA SEBENARNYA YANG DITUNJUKKAN OLEH CHART

Price chart menggambarkan perubahan penawaran dan permintaan. Chart menggabungkan setiap transaksi jual beli instrumen kewangan yang berlaku pada bila-bila masa.

Artikel Lain

Chart juga merangkumi semua berita dan maklumat yang bakal terjadi, serta jangkaan semasa trader mengenai pergerakan masa depan.

JENIS-JENIS CHART

Terdapat 3 jenis chart iaitu;

 1. Line chart
 2. Bar chart
 3. Candlestick chart

1. Line Chart

Melalui gambar di atas, ianya adalah gambar line chart bagi pair AUDUSD yang diambil dari meta trader 4 windows.

Gambar tersebut menunjukkan pergerakan dari satu closing price ke closing price seterusnya. Melalui line chart ini kita cuma boleh melihat pergerakan umum sahaja iaitu closing price.

Sangat mudah melihat pergerakannya tetapi ianya tidak baik untuk kita sebagai trader, kerana tidak banyak maklumat yang kita perolehi mengenai perincian pergerakan price dalam satu-satu tempoh tertentu.

Anda cuma tahu closing price pada akhir tempoh dan anda tidak tahu apa lagi yang berlaku. Tetapi ia dapat membantu trader melihat trend dengan lebih mudah dan membandingkan perbezaan closing price dari satu tempoh ke tempoh yang lain secara visual.

Line chart ini kebiasaan digunakan untuk mendapatkan gambaran “gambaran besar” mengenai pergerakan price.

Sebilangan kecil trader menganggap closing price lebih penting daripada open price.

2. Bar Chart

Gambar di atas menunjukkan gambar Bar Chart bagi pair AUDUSD yang diambil dari meta trader 4 windows. Melalui bar chart kita boleh melihat open price, close price, high price dan juga low price.

Perbezaan besar antara line chart dan bar chart adalah bar chart mempunyai OHLC (terbuka, tinggi, rendah, dan tutup) dapat menunjukkan turun naik.

OPEN/Buka: Garis mendatar kecil di sebelah kiri adalah open price

HIGH/Tinggi: Bahagian atas garis menegak menentukan high price dalam jangka masa tertentu

LOW/Rendah: Bahagian bawah garis menegak menentukan low price dalam jangka masa tertentu

CLOSE/Tutup: Garisan mendatar kecil di sebelah kanan adalah close price

Berbanding dengan line chart sebelum ini, bar chart lagi banyak maklumat yang boleh diperolehi. Bar chart  ini mempunyai beberapa kelebihan, dan juga beberapa kekurangan.

Antara Kelebihan bar chart ini adalah:

 1. Mempunyai data lebih lengkap. Berbeda dengan line chart yang hanya menampilkan closing price. Bar chart menyediakan data lebih lengkap dari opening price, closing, high dan low.
 2. Dapat digunakan bersama indikator-indikator teknikal yang lain. Bar chart menampilkan open price, closing, high dan juga low. Dengan adanya data perdagangan yang lengkap, ianya dapat digabungkan bersama penggunaan indikator-indikator lain dan digunakan secara maksimum.

Bar chart juga memiliki beberapa kelemahan antara lain:

 1. Lebih susah dilihat. Dalam menyediakan data dari open hingga close, bar chart  lebih susah dilihat dan memakan masa bagi trader untuk menganalisis, kerana menggunakan garis yang tipis. 
 2. Sukar untuk kita melihat samada buyer ataupun seller yang mendominasikan market dan sukar untuk menentukan dimanakah reversal signal berlaku.

3. Candlestick Chart

Candlestick berasal dari perkataan jepun yang bermaksud lilin dan ianya telah digunakan sejak abad ke-18. Candlestick ini sangat popular antara trader dan sehingga kini ianya masih digunakan.

Candlestick chart menunjukkan maklumat pergerakan price yang sama dengan bar chart tetapi dalam format grafik yang lebih cantik. Rata-rata trader menyukai chart jenis ini kerana bukan sahaja lebih cantik, tetapi lebih senang dibaca.

Candlesticks juga dapat membantu menggambarkan sentimen bullish atau bearish dengan memaparkan saiz body candlestick itu sendiri dengan menggunakan warna yang berbeza.

Candlestick ini mempunyai beberapa kelebihan iaitu;

 1. Lebih mudah menganalisis kerana bentuknya yang lebih gemuk dan adanya perbezaan warna jika dibandingkan dengan bar chartcandlestick lebih mudah dalam melihat pergerakan price yang fluktuatif. Dibandingkan dengan bar chart, memerlukan lebih banyak bar untuk dapat menganalisis lebih jelas untuk mengetahui bentuk seperti cup and handlehead and shoulder.
 2. Memberikan reversal signal dengan lebih cepat. Candlestick chart dapat dengan mudah memberikan signal pada trader mengenai perubahan trend yang bakal terjadi dengan cepat dibandingkan dengan indikator-indikator lain. Bentuk atau pattern seperti hammer, doji, dan lain-lain sangat membantu dalam melihat reversal signal.
 3. Dapat digunakan bersama indikator-indikator teknikal lain. Candlestick chart sama seperti bar chart yang menunjukkan open price,close price, high dan juga low. Dengan adanya data ini penggunaan indikator-indikator lain dapat digunakan secara maksimum.

Candlestick chart juga mempunyai beberapa kelemahan iaitu;

 1. Secara statistik tidak terlalu tepat. Thomas Bulkowski dalam bukunya yang bertajuk Encyclopedia of Candlestick Charts menceritakan 105 jenis Candlestick Pattern. Ada 7 Candlestick yang mempunyai potensi profitable antara 50% hingga 67%, dan selebihnya mempunyai peratus profitable di bawah 50%.
 2. Terlalu banyak pattern. Di dalam buku Encyclopedia of Candlestick Charts terdiri 105 jenis pattern candlestick. Sangat jarang ada trader dapat menghafal 105 jenis pattern dan berkemungkinan sebahagian besar ianya adalah tidak profitable.
 3. Digunakan hanya untuk jangka pendek. Candlestick dapat memberikan arah ke mana market bakal akan bergerak, namun seringkali hanya dapat meneka sehingga 5 candle ke depan sahaja. Penyelesaian dari masalah ini adalah dengan menggunakan time frame yang lebih lama.

Mana Yang Lagi Ok Untuk Diguna?

Dari ketiga-tiga jenis chart ini, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Namun dalam ketiga-tiga jenis chart ini, candlestick chart adalah yang paling popular dan digunakan secara meluas oleh trader dari serata dunia hanya kerana ia lebih mudah dibaca dan banyak sumber maklumat yang boleh diperolehi.

Ada sebarang pertanyaan, berita, info, ilmu atau teknik untuk dikongsikan secara PERCUMA ???..jangan segan silu pm admin Traderstylo…atau emailkan ke admin@traderstylo.com.

Anda juga boleh kongsikan pendapat, pandangan atau info pada ruangan komen di bawah.

Anda Mungkin Berminat Dengan Artikel Ini

4 thoughts on “3 Jenis Chart Forex Dan Bagaimana Cara Membacanya”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us

error: Content is protected !!
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap