Perkongsian

Reversal Candlestick Part 1

Seperti yang korang tahu, ada pelbagai cara dan tools untuk melakukan teknikal analisa. Candlestick ini adalah satu dari beratus cara. Namun apa yang lebih penting matlamat utama kita adalah mahu Profit lebih daripada Loss.

Hari ini Abang ingin kongsikan Candlestick Reversal Part 1. Pada mulanya Abang ingin buat terus dalam satu posting sahaja, namun bila fikirkan balik nanti korang tak larat nak baca sebab terlalu panjang.

Candlestick ini digunakan untuk mengungkapankan sesuatu yang bakal terjadi melalui pembentukan candle yang telah terbentuk. Dalam Candlestick juga banyak maklumat dapat diperolehi seperti price tertinggi, terendah, open, close price dan siapa yang mendominasikan market.

Bagi korang yang masih fresh berkaitan Candlestick ini, Abang cadangkan korang untuk baca dahulu artikel ini sebelum meneruskan pembacaan. Boleh Klik DI SINI untuk baca.

Berikut adalah 3 jenis Candlestick Reversal

1. SHOOTING STAR

CIRI-CIRI SHOOTING STAR

Candlestick Shooting Star ini akan muncul ketika Uptrend atau price dalam keadaan menaik. Shadow panjang di atas dan sedikit atau tiada shadow di bahagian bawah. Body candle juga agak kecil di bahagian bawah. Apabila ianya terbentuk, memberikan petanda bahawa price berkemungkinan akan melakukan penurunan.

Bila candle ini muncul bukan bermakna akan 100% confirm. Tapi ia cuma memberikan petanda bahawa price bakal akan turun sama ada melakukan penurunan reversal ataupun continue the trend.

CONTOH 1 SHOOTING STAR

Melalui gambar di atas, Candlestick Shooting Star terbentuk dua kali yang mana pada mulanya price melakukan kenaikan dan kemudian membentuk candlestick ini. Selepas ianya muncul, price mula melakukan penurunan.

.

CONTOH 2 SHOOTING STAR

Melalui contoh dua di atas, Candlestick Shooting Star yang dipetakkan bewarna kuning. Ianya terbentuk selepas price melakukan kenaikan dan apabila Candlestick ini terbentuk price cuba melakukan sebaliknya iaitu melakukan penurunan.

.

Sebelum tu, Abang nak promote sikit, gambar-gambar di bawah adalah GIFT dari broker ERRENTE bagi semalam. KHAS untuk client yang register minima 50USD dengan Akaun Micro. Korang akan dapat baju, note book dan juga pen

Bagi yang register UNDER network Abang bukan setakat GIFT dari broker, akan ada juga GIFT dari Abang sendiri samada Merchandise peribadi atau dalam bentuk Wang Tunai bagi yang aktif trade.

Bagi yang berminat boleh Register DISINI.. Bahan bacaan ada, sharing ada, Gift peribadipun ada. Register DISINI.

Sebarang pertanyaan, boleh pm Abang kat page fb Traderstylo

2. BEARISH EGULFING

CIRI-CIRI BEARISH EGULFING

Candlestick Bearish Egulfing ini kebiasaan muncul ketika UPTREND atau price melakukan kenaikan. Body pula lebih besar dari candle sebelumnya (Boleh Rujuk Rajah Di Atas). Apabila Pattern Candlestick Bearish Egulfing ini terbentuk, ianya memberikan petanda bahawa price berkemungkinan akan melakukan penurunan.

Ramai dikalangan trader menggunakan Pattern Bearish Egulfing ini sebagai panduan awal untuk membuat keputusan yang mana, apabila ianya terbentuk, maka boleh fokus untuk mencari setup SELL…

Bagaimana untuk mencari point SELL pula, bergantung pada kreativiti trader itu sendiri, samada mahu menggunakan STOP ORDER atau LIMIT ORDER ataupun menggunakan INSTANT ORDER.

CONTOH 1 BEARISH EGULFING

Melalui rajah di atas jelas menunjukkan Candlestick Bearish Egulfing telah terbentuk. Selepas ianya terbentuk price naik sekejap untuk melakukan retrecement, kemudian melakukan penurunan.

.

CONTOH 2 BEARISH EGULFING

Melalui contoh dua di atas pula, Candlestick Bearish Egulfing terbentuk dua kali. Di mana kali kedua terbentuk apabila price melakukan retrecement terlebih dahulu kemudian melakukan penurunan dan close body lebih besar dari candle sebelumnya.

.

3. BULLISH EGULFING

CIRI-CIRI BULLISH EGULFING

Candlestick Bullish Egulfing ini terbentuk ketika price melakukan penurunan atau downtrend. Body lebih besar dari candle sebelumnya (Boleh Rujuk Rajah Di Atas). Apabila Pattern Candlestick Bullish Egulfing ini terbentuk, ianya memberikan petanda bahawa price berkemungkinan akan melakukan kenaikan.

CONTOH 1 BULLISH EGULFING

Melalui rajah di atas jelas menunjukkan, Candlestick Bullish Egulfing Terbentuk. Di mana candle body lebih besar daripada candle sebelumnya. Selepas ianya terbentuk price mula beralih arah dari menurun bertukar kepada menaik.

.

CONTOH 2 BULLISH EGULFING

Melalui contoh dua di atas pula, Candlestick Bullish Egulfing telah terbentuk tiga kali dan close solid body dengan shadow yang sedikit. Setiap kali ianya terbentuk, price cuba sedaya upaya untuk melakukan kenaikan.

.

Namun harus di ingat, candlestick yang terbentuk, bukan bermakna ianya menjadi 100% signal yang valid. Adakalanya akan berlaku fake signal. kadangkala ianya telah terbentuk dengan solid, namun yang berlaku adalah sebaliknya.

Apa yang boleh korang lakukan adalah, jadikan ianya sebagai sandaran atau gabungkan dengan beberapa tools lain bagi mengukuhkan alasan samada mahu buy ataupun sell.

Next akan menyusul Candlestic Reversal Part 2.

.

Jemput join dan lepak kat channel telegram Abang DI SINI. FREE je tak bayar YURAN pun.

telegram channel - Synapse Trading

Ada sebarang pertanyaan, berita, info, ilmu atau teknik untuk dikongsikan secara PERCUMA ???..jangan segan silu pm admin Traderstylo…atau emailkan ke admin@traderstylo.com.

.

Anda juga boleh kongsikan pendapat, pandangan atau info pada ruangan komen di bawah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *