Jeff Bezoz dikatakan mengalami kerugian sebanyak 13.5 Billion akibat dari kejatuhan nilai saham Amazon di Wall Street. Walaupun mengalami penurunan yang mendadak, Bezos tetap menjadi orang terkaya di dunia, menurut Bloomberg Billionaires Index. Dia mendahului Elon Musk dari Tesla Inc. sekitar $ 8 bilion.

.

Dengan penurunan Amazon.com Inc sebanyak 7.2 peratus kepada $ 3,339.18 pada 9:53 pagi di New York bersamaan 30 Julai, nilai bersih bekas ketua syarikat Jeff Bezos jatuh $ 13.5 bilion dan berakhir pada $ 193.6 bilion.

LATAR BELAKANG JEFF BEZOS

Jeffrey Preston atau lebih dikenali sebagai Jeff Bezos lahir pada 12 Januari 1964 dan merupakan pengasas, presiden, ketua pegawai eksekutif dan pengerusi Amazon.com. Jeff Bezos adalah graduan Tau Beta Pi dari Universiti Princeton, bekerja sebagai penganalisis kewangan untuk D. E. Shaw & Co. sebelum mengasaskan Amazon.com pada 1994.

.

Bezos dilahirkan di Albuquerque, New Mexico dan dibesarkan di Houston, Texas. Beliau lulus dari Princeton University pada tahun 1986 dengan ijazah dalam bidang kejuruteraan elektrik dan sains komputer.

.

Beliau bekerja di Wall Street dalam pelbagai bidang yang berkaitan dari tahun 1986 hingga awal 1994. Kemudian dia mengasaskan Amazon pada akhir 1994 di perjalanan jalan lintas negara dari New York City ke Seattle.

.

Syarikat itu bermula sebagai kedai buku dalam talian dan telah berkembang ke pelbagai produk dan perkhidmatan, termasuk streaming video dan audio.

.

Kini Amazon merupakan syarikat jualan dalam talian terbesar di dunia, serta pembekal perkhidmatan infrastruktur terbesar di dunia melalui Perkhidmatan Web Amazon.


Bezos menambah minat perniagaannya apabila dia menubuhkan syarikat asrama Blue Origin pada tahun 2000. Penerbangan ujian Asal Blue berjaya mencapai ruang pada tahun 2015 dan Blue bercadang untuk memulakan angkasa lepas suborbital komersial seawal lewat 2018.

.

Dia kemudiannya membeli The Washington Post pada tahun 2013 dengan wang tunai US $ 250 juta. Bezos menguruskan pelaburan perniagaan lain menerusi dana modal terokanya, Ekspedisi Bezos.

.

Pada 27 Julai, 2017, beliau menjadi orang terkaya di dunia apabila nilai bersih kekayaannya dianggarkan meningkat kepada lebih $ 90 bilion. Kekayaannya melepasi $ 100 bilion untuk kali pertama pada 24 November, dia secara rasmi ditetapkan sebagai orang terkaya di dunia oleh Forbes pada 6 Mac 2018 dengan nilai bersih $ 112 bilion.

BAGAIMANA AMAZON BERMULA

Idea memulakan perniagaan dalam talian menjadi pilihannya setelah mendapati laporan penggunaan web mengalami kadar pertumbuhan yang ketara pada waktu itu sekitar 2300%. Dari itu bermula hasrat beliau membina kedai buku online dengan mengandungi jutaan naskhah buku di dalamnya.

.

Bezos berkata, “Saya tidak mahu pada usia 80tahun nanti saya menyesali apa yang tidak saya lakukan pada masa muda.” Peringkat permulaan pada tahun 1994, Amazon cuma mampu mencatat jualan $20,000 seminggu kemudian Amazon berkembang secara agresif dengan melakukan pelbagai acquisition pada 3 tahun berikutnya.

.

Bezos bermula dengan modal yang minima dan orang terawal yang melaburkan wang dalam bisnesnya adalah keluarga Bezos sendiri. Beliau telah mengingatkan kepada keluarganya yang wang pelaburan ini boleh hangus bila-bila masa sahaja memandangkan bisnes ini juga mempunyai risiko yang tersendiri.

.

Kemudian Bezos mendapat dana $8M daripada Kleiner Perkins Caufield & Byers pada tahun 1997. Secara kasar, pelaburan mereka yang terawal ini juga sudah pun memberikan pulangan lebih dari 5000%. Tahun berikutnya, Amazon telah disenaraikan di Nasdaq dengan harga $18 per unit dan semakin berkembang hingga namanya terkenal pada hari ini.

4 NASIHAT JEFF BEZOS

1# Percaya Kepada Diri Sendiri

Ramai orang yang mengadu hidup susah dan sebagainya. Jika ianya dijadikan alasan, maka tiadalah Amazon pada hari ini. Perniagaan Amazon juga mengalami kesukaran dan pelbagai cabaran pada awalnya kerana hanya bermula dari garaj sahaja. Akan tetapi dengan nekad dan keyakinan yang tinggi, akhirnya hari ini Bezos mempunyai nilai kekayaan bersih US$137.6 billion

2# Mempunyai Visi Dan Misi Yang Jelas

“Seorang usahawan harus mempunyai sifat tidak mudah mengalah dan tidak mudah berputus asa dengan visi dan misinya sendiri. Jika give up, segala eksperimen dan kerja keras selama ini hanyalah sia sia. Dengan mempunyai keazaman yang tinggi sahaja kita boleh menawan dunia.”

Dari ucapan Bezos, tidak hairan mengapa beliau mampu menjadi manusia terkaya di Bumi ketika ini. Mungkin dari sini, kita boleh belajar untuk bulatkan tekad dan terus berusaha gigih dalam kehidupan.

3# Lakukan Kajian Pasaran Terlebih Dahulu

Pada awal penubuhan Amazon, Bezos telah melakukan kajian terperinci mengenai pasaran. Berdasarkan laporan penggunaan internet, beliau memang yakin dan pasti, kekayaan dunia terletak di internet. Dari situ bermulanya Amazon.

Pada hari ini, Bezos melihat masa depan dunia lebih tertumpu ke arah Artificial Intelligence(AI), Blockchain, Cloud Computing dan eksplorasi ke angkasa lepas, beliau telah meneroka bidang masa depan ini dengan menubuhkan syarikat baru atau acquire terus syarikat yang berpotensi.

4# Berikan Value Terbaik Kepada Pelanggan

Kaedah pemasaran mouth to mouth sangatlah berkesan, dengan cara menjaga customer kita, mereka akan bercakap di mana sahaja dan akan mencadangkan bisnes kita kepada orang lain.

Benar. Sebenarnya kita bergerak atas suggestion atau referral orang lain. Sebagai contoh, jika kita mahu kahwin, kita akan tanya kawan terdekat “Siapa ya photographer kahwin yang bagus?” Dari situ kita membuat penilaian, kemudian barulah kita cari di Google. Kesimpulannya, jagalah pelanggan anda sebaik mungkin.

.

Ada sebarang pertanyaan, berita, info, ilmu atau teknik untuk dikongsikan secara PERCUMA ???..jangan segan silu pm admin Traderstylo…atau emailkan ke admin@traderstylo.com.

Anda juga boleh kongsikan pendapat, pandangan atau info jika anda pula menjadi jutawan pada ruangan komen di bawah. Manalah tahu, anda bakal menyusul jadi jutawan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact Us

error: Content is protected !!
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap